Кога и как страда човешката кожа? Очакванията са през 2025 г. половината

...
Кога и как страда човешката кожа? Очакванията са през 2025 г. половината
Коментари Харесай

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и по какъв начин страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е казусът при дребните деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е повишен три пъти – от 8 на 20-30 %. Причината е във все множеството алергени в заобикалящата ни среда. Не бива да се пропуска диапазонът на заболяванията от екзема до обрив, уртикария и псориазис, границата сред алергия и болестен развой.

В " За здравето " доцент доктор Жана Казанджиева, кожен лекар в Клиниката по кожни и венерически заболявания в Университетска болница “Александровска ”,  споделя, че " пандемията бе тестване и се отрази върху работата на кожните лекари, тъй като за нас е доста значимо контактът онлайн с пациента, защото една фотография в никакъв случай не може да покаже плътността, цвета, обривите “. 

И добавя, че 70-80% от прекаралите Covid-19 се оплакват от косопад. Това не е изненада. Доста вирусни инфекции в предишното, в това число петнистият тиф или чумата и други, са имали като последица косопада. До три месеца след прекарана короновирусна зараза косата страда и се постанова по-специална грижа.

Повече от  две десетилетия кожните лекари в Европа са част от акцията " Евромеланома " , която разпространява и популяризира информация за попречване на рака на кожата, ранна диагностика и лекуване. Най-често този тип рак се среща над 50 години и при хора дълготрайно изложени на слънце. По-висок риск има при хората със светла кожа и елементарно изгаряне на слънце, дълготрайно или от време на време излагане на слънце, потребление на солариум, съществуване на повече от 50 бенки, фамилна история за рак на кожата, както и при хора над 50 години или при претърпяна органна трансплантация.

" През 2021 година бе извършено изследване, което демонстрира, че поставяйки най-високият фактор, създадени по всички правила висококачествени защитни средства, в случай че нанесем фотозащитата единствено един път на всички места, ние имаме единствено 20% на предпазена кожа “, твърди доцент Казанджиева.

Някои от новите слънцезащитни артикули имат отбрана от синята светлина от забележимия набор, която се оказва, че една от главните във връзка с всички тези свободни радикали, показва доцент Казанджиева.

Тя отбелязва, че витамин D, изключително при хората със болести, при които наложително би трябвало да има фотопротекция и слънцезащита – т ова са болести като систематичният лупус, като порфирията, като някои генни дерматози – и при такива случаи тези пациенти би трябвало да употребяват непрестанно слънцезащитни артикули, и тези хора няма по какъв начин да синтезират задоволително витамин D.

Ето какво споделя доктор Наташа Цекова, шеф на Клиниката по онкодерматология и дерматохирургия в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология в София.

" Мелономата е едно от най-злокачествените кожни тумори, които се появяват по кожата. За страдание към момента профилактиката не е на високо равнище, защото пациентите се диагностицират в напреднал етап и с метастази в лимфни възли или във вътрешни органи “.

Според доцент доктор Казанджиева " най-важните 2 квадратни метра във вашия живот е вашата кожа. Това значи, че каквато и гарсониера или апартамент да имаме, ние на процедура живеем в 2 квадратни метра и това е площта на нашата кожа ”.

Целия диалог с доцент д-р Жана Казанджиева и доктор Наташа Цекова можете са чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Наталия Маева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР